Sådan forlænger du holdbarheden af dine gellak negle

Sådan forlænger du holdbarheden af dine gellak negle

 

Gellak kan være en nærmest magisk løsning, hvis du er træt af, at din “almindelige” neglelak skaller af for et godt ord. Med en hjemmelavet gellak manicure får du smukke, blanke negle, der holder i mellem tre til fire uger. 

Holdbarheden er selvfølgelig individuel og afhænger af, hvor hurtigt dine negle vokser og hvor godt du har forberedt neglen før påføringen af gelakken (det vi også kalder prep), men også af hvordan du bruger og behandler dine negle i perioden. 

For at du kan få den bedst mulige oplevelse med gellak og få mest ud af dine gellak negle, har vi her samlet en masse gode råd og tips til, hvordan du længst muligt holder dine negle smukke. 

Vi starter fra bunden:

5 gode råd til forberedelse af neglen før påføring af gellak

En af de hyppigste grunde til, at gellakken ikke hæfter ordentligt på neglen og efter kort tid skaller af eller nemt kan pilles af, er forkert eller mangelfuld forberedelse af neglene; den essentielle prep! Se her, hvad du skal være opmærksom på:

1: Skub dine neglebånd tilbage

Brug en neglebåndsskubber til forsigtigt at skubbe neglebåndene tilbage. Det er specielt vigtigt at være opmærksom på at fjerne evt udtørret hud, der kan forekomme på neglen. Hvis det ikke fjernes kan det påvirke basens hæftning på neglen. 

2: Buff hele oversiden og fil den frie kant 

For at fjerne alle rester af olie på neglens overflade (fra fx sæbe/håndcreme osv) er det vigtigt at “buffe” den. Det kan du bla. gøre med en Buffer Blok. Lad bufferen slibe uden at du trykker den ned. Vær opmærksom på at slibe hele neglens overflade let og kun til overfladen er mat. Hvis neglen slibes for meget, vil base coaten binde sig for godt og vanskeliggøre aftagningen.   

Det er også vigtigt at file neglens frie kant for også her at fjerne rester af olie, creme osv. Til det kan du evt bruge vores Neglefil 180 Edge. Husk efterfølgende at fjerne de små rester af neglen, der tit hænger fast under neglens frie kant. Hvis de får lov at blive, kan det betyde, at den forsegling, du efterfølgende laver med base, color coat og top coat, ikke kommer til at forlænge din manicures holdbarhed, som det ellers er ideen. 

3: Brug cleanser

Når du har buff’et og filet alle dine negle, er det meget vigtigt, at du affedter og renser neglen med vores Naillak Cleanser på en fnugfri wipe. Sørg for at komme helt ud i kanten af neglen, da det tit kan være langs neglebåndet og siderne af neglen, at rester af støv vil gemme sig. Hvis det ikke bliver fjernet, inden du påfører din base coat, vil det føre til, at din gellak manicure efter kort tid vil løfte sig fra neglen.

4: Brug en Bonder og/eller en Primer

Hvis du har været ude for, at din gellak har skallet af eller helt sluppet neglen, kan det være en god ide at gør brug af enten en PH Bonder eller en Primer. Begge produkter forbedrer på hver deres vis vedhæftningen af base coaten på neglen.

Naillak PH Bonder justerer neglens PH, så de efterfølgende produkter vil hænge bedre fast. Naillak Primer affedter neglen og får basen til at gribe fat i neglen, uden der dannes luftbobler. Begge produkter skal lufttørre i ca. 90 sekunder før påføring af basen. 

Det er vigtigt at bruge både Bonder og Primer sparsomt eller kun på “problemområder” (som fx neglens kant), da den ekstra vedhæftning kan besværliggøre fjernelsen af gellakken. Hvis afskalning og dårlig vedhæftning af gellakken er et vedvarende problem, kan de to produkter eventuelt kombineres - Bonder først, derefter Primer.  

5: Ikke røre ved noget!

Når du har prep’et dine negle, så er det yderst vigtigt, at du ikke rører ved noget og på den måde får støv, makeup eller andet på dine klargjorte negle. 

Vær opmærksom på underlaget, hvor du sidder med dine negle. Hold hænderne langt væk fra stof (håndklæde, tøj etc) og vat. Sørg også for at du ikke tilfældigt kommer til at klø dig i ansigtet. Hvis du får creme, makeup el.lign på dine negle, vil du skulle starte forfra med din prep. 

6 gode råd til en langtidsholdbar påføring af gellak

Når vi nu har klargjort vores negle til punkt og prikke for at optimere vedhæftningen af gellakken på neglen, så er der selvfølgelig også vigtigt, at vi er påpasselige under påføringen af vores base coat, color coat og top coat. Her er et par vigtige punkter, som er afgørende for dine gellak negles holdbarhed:

1: Lav en hånd ad gangen

Hvis du er nybegynder eller bare godt kan lide at have fuldstændig kontrol over din påføring og dermed det endelige resultat, så kan det være en god ide at færdiggøre en hånd ad gangen. 

På den måde undgår du mest muligt, at støv og lignende sætter sig fast i det klistrede lag undervejs. Du vil også have en hånd fri til at flytte rundt på gellak flaskerne, samle ting op fra bordet og tage nail selfies undervejs. 

2: Husk at forsegle kanten af neglen

Ved påføring af hvert enkelt lag er det utrolig vigtigt at huske at neglens frie kant. Det pæneste resultat opnåes, hvis du fjerner stort set alt lak fra gelflaskens pensel og derefter trækker den i en 90 graders vinkel langs neglens kant. Derefter kan du male resten af neglen som normalt uden at du kommer til at efterlade et tykkere lag, som kunne blive resultatet hvis du gjorde det i omvendt rækkefølge. 

Hvis dine negle er korte og det er svært at lægge gellak på neglens frie kant uden at ramme neglebåndet, kan du vende penslen (som før, med meget lidt lak på) og trække lakken på “baglæns” - fra kanten og et lille stykke ned mod neglebåndet - for derefter at male resten af neglen som normalt. Se her hvordan:

3: Undgå at få lak på neglebåndene

Det er vigtigt at undgå at få gellak på neglebåndene af flere forskellige årsager, men når fokus er at få vores gellak negle til at holde længst muligt, så bør vi undgå det af følgende grund: 

Hvis gellak base coat, color coat eller top coat på eller langs neglebåndet ikke fjernes inden hærdning, vil det betyde at lagene ikke slutter tæt om neglen og gellakken vil efter kort tid begynde at løfte sig eller skalle af. 

Base coat, color coat eller top coat “på afveje” skal derfor fjernes inden hærdning. Det gøres nemmest med en lige eller skrå pensel fra vores penselsæt dyppet i lidt neglelakfjerner.

 

4: Påfør tynde lag

Selvom det kan være fristende at lægge et tykt lag color coat på neglen for hurtigere at opnå et fuldt dækkende resultat, er det noget vi bør undgå. Ikke kun fordi et for tykt lag lak normalt vil “boble op” under hærdning og ikke tørre korrekt, men også fordi tykke lag har en tendens til oftere at begynde at skalle af. Og det er ikke kun holdbarheden men i sidste ende også det endelige resultat der forbedres af påføringen i tynde lag.  

Husk derfor. 3 tynde lag er bedre end 2 tykke!

5: Påfør lak på et par negle ad gangen

En anden grund til at gellakken ikke ender med at slutte helt tæt på neglens overflade og kant kan være, at den når at rykke sig/glide rundt, inden der er påført et lag på alle negle.  

Det kan derfor være en god ide at lægge lak på to negle, hærde de to (evt bare en flash cure på 10 sek), for derefter at lægge lak på de næste to, hærde osv… På den måde kan du være sikker på at forseglingen af neglens kant bliver hvor den er og at lakken ikke glider ned langs neglebåndet, inden du har hærdet dine negle. 

Desuden kan det være en god ide at vente med tommelfingeren til sidst, da det kan være svært at få den til at ligge helt lige med hele hånden under lampen.  

6: Hold flaskerne lukkede - så vidt muligt!

Dette er et meget vigtigt punkt, som vi altid bør have i tankerne. For det vil ikke kun forhindre at dine gellak produkter kommer i kontakt med UV lyset fra lampen (eller almindeligt sollys) og langsomt hærder/tykner i flasken, men også mindske fordampningen af de fortyndende ingredienser, der er i gellak-produkter. 

Et produkt med en tykkere konsistens som følge af fordampning og/eller ukorrekt opbevaring (for varmt, for koldt etc) vil have en forringet kvalitet, kræve længere hærdningstid og på sigt ikke have den forventede holdbarhed. 

5 gode råd til at forlænge holdbarheden af dine gellak negle

Modsat hvad mange tror, så stopper vores bestræbelser på at opnå den længst mulige holdbarhed af vores gellak negle ikke med den korrekte påføring af base coat, color coat og top coat.  

Den måde vi efterfølgende behandler og bruger vores nylavede gellak negle på, har en afgørende betydning for holdbarheden og der er selvfølgelig forskel på, hvad vores negle dagligt bliver udsat for. Blandt andet har det betydning, om vi har korte eller lange negle, om vores negle hyppigt er i kontakt med et tastatur, om vi nervøst bider i en negl en gang imellem osv osv. 

Herunder kan du se de vigtigste dos & don’ts, når det kommer til at holde dine gellak negle smukke længst muligt.

1: Undgå meget varmt vand

Helt generelt bør vi undgå at have hænderne i vand i længere tid, da neglene absorberer fugtighed, hvilket gør dem skrøbelige. Meget varmt vand og gellak negle kan være en ekstra dårlig kombination. Det varme vand vil nemlig blødgøre både negle og lak og i sidste ende resultere i at din gellak løfter sig fra neglen. 

Tør derfor altid hænderne med det samme efter fx håndvask, opvask etc. Ikke noget med at lade dem lufttørre!

2: Brug handsker

Som en fortsættelse af ovenstående, bør vi også altid bruge gummihandsker, når vi gør rent eller vasker op. Ikke kun på grund af vandets påvirkning på neglene, men også fordi, at visse rengøringsmidler kan svække gellakkens overflade og føre til at gellakken på dine negle, kort tid efter hovedrengøringen, skaller af eller løfter sig fra neglen.

3: Brug negleolie og håndcreme - flere gange dagligt!

For at forhindre at neglen absorbere alt for meget vand i løbet af dagens mange gange håndvask, opvask, hårvask osv, kan vi “mætte” neglen og neglebåndet med negleolie og håndcreme. 

Negleolie er specielt velegnet til dette, da det hurtigt synker ind i neglen, som, udover at blive vandskyende, bliver mere flexibel. Og flexible negle betyder færre afskalninger.

4: Dine negle er ikke værktøj!

Som det højere oppe blev antydet, så har den måde, vi bruger vores negle på i dagligdagen en stor betydning for holdbarheden af vores gellak negle. 

Hvis du bruger dine negle som værktøj, er der en grund til, at de ikke holder som forventet. Hold dine negle langt væk (eller i hvert fald på sikker afstand) når du: åbner sodavandsdåser, lyner din jakke, knapper dine jeans etc. Ja selv elevatorknappen bør du trykke på med en kno i stedet for fingerspidsen.  

5: Hold fingrene fra dine negle!

Ikke noget med at pille i gellakken på dine negle! Pludselig har du måske uforvarende fået løftet en kant og så er der ingen vej tilbage. 

Hvis uheldet derimod er ude og der er røget en flig af din gellak efter kort tid, selvom du har fulgt vores gode råd til punkt og prikke,  kan du nedenfor se, hvordan du kan redde din mani. Ligeledes kan du også sagtens få dine gellak negle til at holde lidt længere ved at udfylde udvoksningen med fx. glitter. Her har vi samlet nogle forslag til, hvordan du kan “genopfriske” dine gellak negle:

3 ideer til at “redde” gellak negle med udvoksninger eller afskalning 

Inden du begynder at udbedre udvoksninger eller reparere på afskallet lak, bør du selvfølgelig sørge for, at det stykke af neglen, du vil dække med ny lak, er rent, affedtet og fri for indtørret hud el.lign. 

Lad os først se på et par ideer til at “camouflere” udvoksninger:

 I dette eksempel har vi brugt: Naillak Base Coat Rubber, Vivid Purple - No. 145, Dripping In Gold - No. 163, Naillak Top Coat No Wipe

I denne video brugte vi følgende produkter: Naillak Base Coat Rubber, Turquoise - No. 157, Gold Glaze - No. 165, Naillak Top Coat Super Matte

Og hvis din gellak er skallet af, hvorfor så ikke reparere området og lavet et look ud af det?

Til denne reparation brugte vi: Naillak Base Coat Rubber, Seashell - No. 123, Persian Garden - No. 160, Naillak Top Coat No Wipe

Vi håber disse råd og ideer har hjulpet dig og kan hjælpe dig, næste gang du føler at dine gellak negle ikke holder længe nok. Husk endelig at tagge os på de sociale medier, hvis du har brugt en af vores ideer! Vi er så nysgerrige efter at høre, hvad i synes!